Boxkameran - En svensk lådkamera


Som nämnts i ett tidigare inlägg köpte jag nyligen denna lådkamera i en antikbod i Västerhaninge centrum. Kameran är tillverkad i Göteborg av Svensk Kamerafabrik någon gång runt slutet av 1940-talet. Kameran är så gott som i nyskick så det får väl betraktas vara ett fyndköp.I botten på asken fanns en bruksanvisning på denna enkla lådkamera. Kamerabeteckningen är MEFAG BOX TYP 003 för film n:r 20 6x9 cm, 12 bilder 6x6 cm.


Det finns på nätet en del skrivet om kameran, också tillsammans med fotoexempel.

Svensk kamerahistoria skriver om kameran:
Göteborgs Kamerafabrik, tillverkade, under 1940-talet, Mefag Handy Box, en metallådkamera för 6x6, på 120-film. Finns i minst två ovanliga varianter.

När "Mefag" i Göteborg, lades ner, köpte, enligt obekräftade uppgifter, Svensk Kamera Industri, verktygen m.m och tillverkade "Mefag-kameran" omkring åren 1947-48. Skulle det kunna vara den vänstra varianten på bilden som tillverkades av Svensk Kamera Industri? Den är endast märkt med "Handy Box".
Mindre varianter finns. Bl.a kan frammatningsvredet ha olika räffling, objektivöppningen i blank eller svart metall, gravyr "Made in Sweden" på frammatningsvredet eller "Made in Sweden by Mefag" på bärremmen.

Bloggaren Janne in Osaka har i inlägget The Handy Box från 25 augusti 2008 skrivit mycket om kameran och hur den ska användas. Han har också plåtat en hel del med den.Fotot ljuger! Kameran är inte så liten som den ser ut att vara. Mätte upp yttermåtten (bxhxd), exkl utskjutande delar, till 76x86x96 mm. Det finns en filmrulle kvar i kameran! Jag vred fram filmen och konstaterade att det finns en filmruta kvar att exponera. Så när det är gjort ska rullen framkallas. Kanske det finns bevarat några exponeringar? Jag har köpt en Kodak 120 färgfilm New Portra 160 ASA, som det ska bli spännande att försöka plåta med.
.