Stockholm firade 700 år 6 juni 1953

Jag var 9 år gammal och minns det nästan som igår. Det var flyguppvisning ovanför Stockholm. Det firades Stockholms 700 års jubileum den 6 juni 1953. Svenska flygvapnet var då det fjärde största i världen med över 1000 flygplan. Över hälften av dem deltog i den gigantiska uppvisningen. Något som speciellt fastnade på näthinnan var att SAAB:s prototyp till J 35 Draken för första gången visades upp i luften. Prototypen kallades Lilldraken då den var mindre än den slutgiltiga versionen. Inte undra på att tvillingbrorsan Leif och jag gick med i Flygvapnets Flygpojkarna där vi bl a fick bygga flygplansmodeller och snurra runt i G-karusellen på Karolinska. Leif tog senare steget fullt ut och flög den riktiga Draken som jaktpilot i Flygvapnet.

Wikipedia
Kalla kriget innebar en storsatsning på det svenska flygvapnet och den inhemska flygplantillverkningen gjorde att SAABs produktion i Linköping gynnades. Under 1950-talet kom klassiska svenska stridsflygplan som J 29 TunnanA 32 Lansen, och J 35 Draken. Stora satsningar gjordes även på en fortsatt utbyggnad av flygbaser inom Bas 60-systemet och flygflottiljer efter andra världskriget, som Södertörns flygflottilj i Tullinge utanför Stockholm som tillkom 1946. Under början av 1950-talet ansågs Flygvapnet vara det då fjärde största i världen med fyra stycken flygeskadrar, 17 flottiljer, 2 flygkårer, 2 flygskolor och cirka 1 000 flygplan vilka fördelades på nästan 50 flygdivisioner.Kommentarer

Anonym sa…
Hej!
Idag kom min bror och jag att prata om den stora flyguppvisningen på 50-talet. Han kom ihåg "Lill-Draken" och jag att jag cyklat från Barkarby till mina morföräldrar utanför Enköping den dagen enligt morfars dagbok. Din anonyma (??) blog hjälpte oss att knyta ihop säcken.
Hälsningar! /Stefan Zenker www.zenker.se, särskilt kanske http://www.zenker.se/Sv/liber_1932_1999.shtml.