LoppisfyndFyndade idag detta vackra träsnitt av Tage Broberg - Norrsken över Lappläger, 1935 - på Pingstkyrkans loppis i Boden. Priset var ynka 70 kronor. Då en för mig helt okänd konstnär, men efter lite googlande hittade jag en artikel i Norrbottenskuriren, skriven av David Wäyrynen, om en minnesutställning i Gällivare Museum 2008:


Målar-Broberg hedras med utställning på museet
Han cyklade runt i hela Sverige och sålde sina tavlor. Nu hänger några stycken på Gällivare Museum. I lördags höll Gällivare-Malmbergets konstklubb vernissage för minnesutställningen av konstnären Tage Brobergs verk.

Målar-Broberg, som göteborgsfödde Tage Broberg kallades, var till yrket målare och hans huvudsakliga syssla var att tapetsera samt måla lägenheter och hus. Under den kallaste tiden av året ägnade han sig åt det konstnärliga målandet. I lönnträ skar han in spegelvända motiv som sedan trycktes, ibland i upp till 2000 exemplar. Under arbetslöshetstider cyklade Broberg och hans svåger runt i Sverige och sålde dessa för 1,50-2 kronor styck, ibland på cyklar lastade med 100 kilo träsnittstryck var.

- Under en resa sålde han 50 stycken till Sjömanskyrkan i Göteborg, som sedan distribuerade dem vidare, så han finns representerad i hela världen, säger Mikael Fabricius, ordförande för Gällivare-Malmbergets konstklubb.

Avbildar upplevelsen

Vivi Eriksson har bidragit med tio stycken till utställningen. Hon har en firma i sitt garage där hon ramar in tavlor och blev Broberg-frälst när en kund kom till henne med en av hans tavlor. Sin första Broberg hittade hon i Piteå på en loppmarknad.

-När han gör sina träsnitt så avbildar han den direkta upplevelsen, exempelvis när han precis kommit in till ett läger, säger hon.

Naivist

Den senaste tavlan i hennes samling, Offrande lappar, är ett typiskt exempel på ett sådant utsnitt av verkligheten, som om det varit Brobergs första kontakt med det han sedan avbildat.

- Och bara för att sätta in dramatiken i den har han satt dit en blixt. Han är en riktig naivist den mannen. Han försöker sätta in en upplevelse också, förutom den man ser, avslutar Vivi Eriksson.

Utställningen, som förutom träsnitten också visar ett antal av Brobergs oljemålningar, pågår fram till och med den 26 januari.

Kommentarer