IKEA hörs trådöst




I ljudnördarnas husorgan Musik & Ljudteknik beröms Ikeas högtalare. Det ska till mycket för att en HiFi-pryl ska få beröm i den tidskriften. Högtalarna har provlyssnats grundligt av ett flertal av dem i de mest skiftande miljöer. Mätresultaten redovisas sida upp och sida ner. Utprovningen har letts och redovisats av Johan Lindroos som också genomfört själva mätningarna. 

Johan är en f d arbetskollega till mig. Han är numera utvecklingsingenjör på Sveriges Television med ansvar för ljudtekniken. Johan har begåvats med så kallade "guldöron". Med dem kan han avslöja de allra minsta svagheter i en ljudanläggning. Sådana som vi vanliga dödliga inte kan uppfatta. Jag satte honom på prov en gång. Han fick lyssna på en inspelning jag gjort med mycket svaga telegrafisignaler nere i bruset vid mottagning av radiosignaler som studsat på månen. Han hörde inte signalerna förrän jag talade om för honom hur han skulle lyssna. Inte riktigt hans grej förstås :-) 

IKEA-högtalarna, som kan anslutas både trådlöst och icke trådlöst, finns i två storlekar. Den mindre (Eneby 20 för 499 kr) kan även batterimatas. Den större (Eneby 30 för 895 kr) rekommenderas av Johan, helst trådansluten för riktig finlyssning. Johans slutsats är att Ikea Eneby 30 låter jättebra. Köp en sådan! Det går att spela högt med den på en fest. 

Vi köpte en Eneby 30. Den är nu placerad på köksbänken tillsammans med en surfplatta.




Kommentarer