Konstrunda - Bodens konstgille 29 augusti 2012

Mellan den 29 augusti och 27 september 2012 var Lisbeth och jag på en geografiskt lång konstrunda i Boden, Umeå och Stockholm.

Första besöket blev Bodens konstgille i Bodens köpegalleria Enter med stadsbiblioteket som granne. Det var en utställning (25 aug - 9 sep) med starka verk av Anders Sunna. Verk med tydlig politisk innebörd, samer vs axelmakter och gudfädrer, d v s landsting, länsstyrelser, landshövdingar etc i Norrbotten. Inget av hans verk lär nog hamna i landshövdingsresidenset. Skam vore det om inte några hamnar i offentliga rum.


Offerplats

Mina många foton med undertexter från utställningen finns i mitt Picasa webbalbum här

Konstgillets beskrivning av Anders Sunna:

Anders Sunna är född 1985, uppvuxen i Kieksiäisvaara och utbildad vid Umeå konstskola och Konstfack. Bara 26 år gammal har han hunnit med en rad utställningar och bland annat deltagit i Liljevalchs vårsalong 2008, 2011 och 2012.
I sin konst skildrar han händelser från sin egen bakgrund, en 40 år gammal konflikt om familjens rätt att bedriva renskötsel. Det är ingen tvekan om att Anders Sunna är en politisk konstnär. Bilderna är starka, ilskan påtaglig. Konsten är Sunnas vapen i striden för upprättelse.
– Jag hoppas att min konst lyfter fram det som det inte talas om i Sverige.
Anders Sunna erhöll Sparbankstiftelsen Nords Konstnärsstipendium 2012.
Sveriges Radio 30 januari 2012.

Anders Sunnas hemsida: http://www.anderssunna.com/

Vid ingången till Stadsbiblioteket och Konstgillet hänger en målning av Lennart Holmbom föreställande bodensonen, författaren och nobelpristagaren Eyvind Johnsons arbetsplats ute i det fria. Lisbeth förmedlade för flera år sedan Eyvind Johnsons skrivmaskin som en gåva till Bodens kulturnämnd. Kanske det är just den skrivmaskinen som är avporträtterad i målningen nedan?


Samtliga foton här och i Picasa webbalbum är plåtade med en iPhone 4S.

Kommentarer