Boktips som träffar

Christer Hermansson träffar huvudet på spiken i hans böcker Ich bin ein Bibliotekhar! och Kulturchefen. De är oemotståndligt roliga att läsa. Här beskrivs managementfloskler in absurdum. Floskler som i ankdammen Sverige trängt in på riktigt och som praktiseras i storföretag såväl som i dagisinrättningar och tydligen inte minst i biblioteken! Varför revolterar inte de anställda? Jag vet inte varför. Jag revolterade inte ...


År 2001 utkom Christer Hermansson med den kultförklarade romanen Ich bin ein Bibliothekar! där man får följa den timide bibliotekarien Oliver C. Johanssons öden och äventyr på Södertälje stadsbibliotek. 

Christer Hermansson, född 1963, är författare, bibliotekarie, omstridd biblioteksdebattör och kulturchef i Strängnäs kommun. 

I romanen Kulturchefen skildras kommunal kulturadministration, programverksamhet, möten med bibliotekarier och märkliga medborgare. Vad händer egentligen i ett kulturhus? Och har inte Oliver C. Johansson förändrats dramatiskt?

"Ibland händer det att tiden stannar. Det är till exempel inte ovanligt att det inträffar under sammanträden. Då kan man titta upp på vita tavlan, där någon skrivit ord som 'individuell kompetensutvecklingsplan' eller 'kulturpolitisk strategivision 2015'. Och man kan komma på sig med att tänka: så hemskt det vore om det verkligen funnes människor som trodde att sådana ord betydde någonting på riktigt. Det gör det, i alla fall i romaner av Christer Hermansson. Åtminstone en. Han heter Oliver C Johansson ... Hermansson skriver i samma mildabsurdistiska skola som författare som Claes Hylinger, Magnus Hedlund och Erik Andersson och ger sig på hela verkligheten, inte bara byråkratprat och maktsnack ... jag håller gärna med Annina Rabe, som skrivit förordet till nyutgåvan av 'Ich bin ein Bibliothekar!', om att detta är böcker som inte liknar många andra. Och som all god skönlitteratur får de läsaren att få syn på själva orden: Vad är egentligen en 'kulturchef'?" - Ola Larsmo i DN.
Böckerna finns att köpa både i pappers- och e-format.
.

Kommentarer