Yōko Ogawa - En gåtfull vänskap


I Lisbeths arbetsrum i Sunderby sjukhusbibliotek fick jag syn på en inbunden liten bok i ett ovanligt format. Den såg ut att vänta på att bli upplockad. Och det blev den. En bok av Yoko Ogawa  som heter En gåtfull vänskap. Om bokformatet är annorlunda, visade sig också innehållet vara det. Via ett bemanningsföretag blir den kvinnliga huvudpersonen anställd som hushållerska hos en förvirrad professor med endast två intressen, matematik och baseboll. Efter en bilolycka sträcker sig professorns minne endast 80 minuter åt gången. Med hushållerskan och hennes 10-årige son utspinner sig en tät och gripande relation med matematik och baseboll som huvudingredienser. Boken rekommenderas förstås starkt. Den finns som pocket hos Adlibris för endast 42 bagis.

Boken som kom ut 2003 har också blivit film 2006 med titeln The Professor´s Beloved Equation.Japan ses nog som ett snällt och kollektivt samhälle, men det finns en grym skillnad mellan hur de med nära band och andra bemöts. De andra är "Soto". En sådan behöver man inte bry sig om. Det förväntas bara att bemöta dem artigt, att följa givna umgängesregler och att aldrig visa sina sanna känslor. Motsvarande behandling får man själv i gengäld. I den här romanen ger författaren ett exempel på hur rikt vårt liv skulle kunna bli om vi tillåter oss att bryta denna osynliga barriär, "Uchi-Soto".

Yoko Ogawa, född 1962, är ett av den japanska litteraturens största namn och har gett ut ett 20-tal böcker. Den japanske nobelpristagaren Kenzaburo Oe säger om henne: "Yoko Ogawa is able to give expression to the most subtle workings of human psychology in prose that is gentle yet penetrating. The subtlety in part lies in the fact that Ogasawa´s characters often seem not to know why they are doing what they are doing"
.

Kommentarer