Om mystikern Jan Vermeer

Ett fantastiskt program om målaren Jan Vermeer sändes i SR P1 i tisdags den 15 november. Det går att lyssna på i arkivet (nedan) t o m någon gång i början av december. Kanske det därefter finns i Poddarkivet för nedladdning?

Från SR:

Jan Vermeer (1632 - 1675) är en av konsthistoriens mest älskade målare. Älskad även av förfalskarna... Det finns nämligen bara 35 eller möjligen 36 tavlor som det skrivits hyllmeter om. Ändå förblir Vermeer ett mysterium. Man vet att han bodde i Delft, att han dog ung och att han förmodligen inte sålde en enda tavla under sin livstid. Senaste gången en målning av Vermeer bjöds ut, 2004, gick den för mer än 16 miljoner pund.
Vermeer har inspirerat filmare, förfalskare, musiker, historiker, författare och konstnärer som alla försökt tränga in i hans stillsamma målningar av holländskt vardagsliv. Ja, till och med Hitler lär ha beundrat Vermeer.
Men varför målade han helt annorlunda än sina samtida? Och vad är det som gör Vermeer så älskad? Radions Mikael Timm har alltid ett vykort av en Vermeertavla i kavajen. I det här programmet försöker han förstå fenomenet Vermeer.Lyssna: Kulturradion: Nya Vågen

Kommentarer