Fobos-Grunt drar iväg till Phobos

Uppdaterad 13 nov kl 07:51: Problemet är att det inte går att kontakta farkosten. Designen är inte gjord för att radiokommunikationen ska kunna fungera i det läge den befnner sig i. 20 november är sista datum för omstart. Troligtvis blir det dock jordkrasch och beräknat datum för den händelsen är den 26 nov.

Jag har nu hittat den webbsajt som bäst beskriver vad som händer. Den är rysk och heter www.russianspaceweb.com. Den har inte mycket till övers för Roskosmos, den ryska motsvarigheten till NASA. De säger att det är lika svårt att kontakta dem som att få kontakt med Phobos-Grunt:


Public relations disaster
A journalistic task of getting in contact with Roskosmos turned out to be as difficult as communicating with a stranded Phobos-Grunt itself. The agency's web site had posted no updates on the mission since the launch day. A web site of NPO Lavochkin had not even announced the launch and their representatives nowhere to be found. According to one respected Russian space journalist, he called the press-office at the company and explained them the situation with the spacecraft!
Semi-official Russian news agencies continue quoting contradicting and sometimes bizarre statements from “unnamed industry officials,” some of which could be tracked back to speculations on popular web forums. 


Här finns senaste info från Russian Space Web:

http://www.russianspaceweb.com/phobos_grunt_launch.html#11_11
Uppdaterad 11 nov kl 10:59: Problemen vekar vara stora. Aftonbladet skriver om risken med det giftiga bränslet om farkosten brinner upp i jordatmosfären.

Länkar:

1) RIA Science News http://ria.ru/science/20111110/485879509.html

2) Forum http://www.satobs.org/seesat/Nov-2011/date.html#105

Tjusig rysk animerad grafik finns här.


Uppdaterad 10 nov kl 21:01: Senaste budet är att man har två veckor på sig att fixa felet. Med raketen följde också Kinas första marssond. Den heter Yinghuo 1 och väger 115 kg och ska lägga sig i en bana runt Mars om det nu kommer att funka. Institutet för rymdfysik i Kiruna har tillverkat mätinstrument som är med på bägge farkosterna.


Uppdaterad 9 nov kl 09:11: I videoklippet ses uppskjutningen igår kväll kl 21:16 av Fobos-Grunt. Efter uppskjutningen har det konstaterades att avfyrningarna som skulle placera farkosten i en elliptisk bana inte har fungerat. Man har nu tre dagar på sig att åtgärda det allvarliga problemet.


.

Uppdaterad 9 nov kl 09:06: 
.
.

I Google Earth gå till positionen latitud N 45.920301 och longitud E 63.342317 så ser du Baikonur kosmodromen från ovan. Där finns bl a en animation av uppskjutningsrampen Gagarin.


Uppdaterad 8 nov kl 13:49: Raketen Zenit-2SB med Fobus-Grunt körs ut på järnvågsspåret och blir rest på startplattan i Baikonur-kosmodromen i Kazakhstan. Uppskjutning är planerad ske i morgon den 9 nov kl 03:26 svensk tid.
.

.


Om två dagar drar ryska rymdfarkosten Fobos-Grunt iväg till marsmånen Phobos. Det är ingen liten pjäs precis. Den väger drygt 13 ton. Fotot ovan, credit Roskosmos, är från den 31 oktober. Farkosten är monterad på raketen och raketnoskonen är på väg att installeras.  Från Phobos ska plockas upp ytprov som sedan sugs in i en pytteliten rymdfarkost. Om allt går väl ska den lilla farkosten lyfta från Phobos och landa på jorden 2014. Hur det hela går till visas i den animerade videon nedan. Det ser väldigt komplicerat ut och det är bara att önska ryssen lyckas till!Monteringen av Fobos-Grunt på raketen visas i videon nedan.


.

Kommentarer