Arsenalen


Arsenalen är ett nyöppnat museum i Strängnäs. Ett krigiskt museum fyllt med fordon med hjul och larvfötter från då- och nutid. Det är fordon, mest bepansrade sådana, som bär kanoner och andra vapen, transporterar soldater, röjer minor med mera. I kulissbakgrunden ovan står soldater i givakt på Östermalm i Stockholm någon gång i början av 1900-talet. Då pågick ett hemskt krig. Bensinmotorn hade uppfunnits och det var då de första bepansrade krigsmaskinerna kom till världen med fötter.


Detta måste ha varit maskiningenjörernas tidevarv. Konstruktionstiden var kort och nya märkliga fordonstyper utprovades årligen. Flera fordon ser ut som hämtade ur en Star Wars film. Museet har förstås en övervikt på svenska skapelser. Ett ofta förekommande svenskt företagsnamn på informationsskyltarna är Landsverk. Ett för mig okänt företag. Det går inte att hitta speciellt mycket information om detta Landskronaföretag på Internet. På Landskronas hemsida och i Wikipedia om Landskrona nämns inte detta företag, som i sin glans dagar hade tusentals anställda. Det finns en anledning till mörkläggandet. I fredsvilllkoren efter första världskriget förbjöds Tyskland tillverka krigsmateriel. När det gällde stridsvagnar kringgicks detta genom att de hade skaffat sig majoritetsägande i Landsverk. I Wikipedia nämns att den svenska fabriken kan ha varit en av mellankrigstidens viktigaste anläggningar för den tyska vapenindustrin. Om tyska och nazityska samarbetet med Sverige kan kortfattat läsas här och om företagets början och slut här. Tydligen en mörk fläck i svensk industrihistoria som inte vill låta göra sig speciellt känd hos Landskrona stad. Landskrona Museum ger här sin bild av fabriken med rubriken Från smedja till storindustri 1850-1992 - En del av det industrihistoriska arvet. En bild helt i avsaknad av kritik eller beskrivning av en internationellt förbjuden verksamhet under mellankrigstiden och säkert också under andra världskriget. Märkligt och skamligt och av ett museum dessutom!Det lär inte behövas så stora museumytor framöver om denna, i videon ovan, självgående, fjärrstyrbara och plug-and-play krigsmaskinen blir verklighet.

Arsenalenbesöket gjordes i förra veckan tillsammans med Curt Hult. Hans besöksbeskrivning kan du läsa och se här. Jag instämmer till fullo vad Curt säger om Arsenalen: "Sveriges försvarsfordonsmuseum" är trevligt, fräscht och intresseväckande. Inte minst är det lätt att förstå vad man tittar på eftersom beskrivningar och annan text är enkel, pedagogisk och lagom detaljerad ...

Och så har jag förstås använt min kamera in i helsike mycket. Många foton med groteska perspektivförskjutningar p g a använt objektiv, ett Samyang 8 mm f/3.5 aspherical fish-eye, tillsammans med Canon 550D.

Arsenalen Fotosamling 1
Arsenalen Fotosamling 2
Arsenalen Fotosamling 3
Arsenalen Fotosamling 4
Arsenalen Fotosamling 5
.