Bokfynd och symboler


Lapponia av Johannes Schefferus, förstautgåvan år 1673
(Såld på Stockholms Auktionsverk 20 juni 2017)


Wikpedia: Lapponia – sedermera översatt till svenska under namnet Lappland – är en bok med 35 kapitel som beskriver samerna, författad av Johannes Schefferus.
Boken var den första som behandlade och gav en detaljerad beskrivning över samernas levnadssätt med text och bilder. Boken trycktes i sin originalutgåva på latin under senare delen av 1673 i Frankfurt am Main, och snabbt därefter översattes den till engelska, franska och nederländska. Till svenska översattes den i sin helhet först på 1950-talet.
Lapponia blev känd inte minst för de två jojkar som upptecknats av Olaus Sirma på kemisamiska och översatts av honom till svenska och av Johannes Schefferus och Olaus Sirma till latinet. Dessa två sånger fick stor spridning och var mycket populära, särskilt i England.



Utvikbar bild i den svenska utgåvan av Lapponia. Översatt från latin av Henrik Sundin och utkom 1956. I bilden ses två trumskinn fyllda med symboler. Mer om symbolerna längre ner. Köpte boken på Rönnells Antikvariat, Stockholm.



Skärmdump från UR:s dokumentär Samernas tid

Första gången jag hörde talas om denna bok var när jag nyligen såg UR:s dokumentär Samernas tid. Där berättas om tillkomsten av boken Lapponia, Stor hjälp hade författaren Johannes Schefferus av den den unge samen Olof Matsson (Sirma) som fått utbildning i Uppsala genom Schefferus försorg. Ett gripande avsnitt i boken är Sirmas nedtecknade två sånger/jojkar på samiska. Sirma blev därmed den förste samiska författaren!










Klipp (med låg videokvalitet) från UR:s dokumentär Samernas tid där en av de vackra ovanstående jojkarna är gripande berättad och fint illustrerad. För bästa videokvalitet gå till UR:s dokumentär Samernas tid, avsnitt 2.




I SVT:s dokumentär De första svenskarna berättar bl a arkeologen Jonathan Lindström medryckande om Kiviksgraven från äldre bronsålder. Klippet ovan (med låg videokvalitet) från dokumentären visar  besöket i graven. För bästa videokvalitet gå till SVT:s dokumentär, avsnitt 2.

Jonathan Lindström beskriver i dokumentären tolkningen av stenarnas inristningar i graven. En slags uråldring serietidning med en berättelse om gudar och händelser. En mytologi som troligen är mycket äldre än graven och som också återfinns i andra delar av världen.


Skärmdump från SVT:s dokumentär De första svenskarna

När Jonathan Lindström berättar om symbolen för fiskmonstret på inristningarna så känns den bekant. Den finns ju med på trumskinnen i utvikningsbilden i boken Lapponia från 1673! Eller kanske är det av bara av en slump?





Kommentarer