Ringänder i Jokkmokk




Under Jokkmokks marknad hälsade vi på hos konstnären Kjell Wågberg. På hyllan hemma hos honom ligger två vackra ringänder, som han har snidat. 

Bakgrunden till varför han snidat dem berättar skådarföreningen Club300: 

"Den 22 juni 2018 inföll "Biologiska mångfalden dag". Club300 hade utlyst en upptäckartävling i samband med denna dag.
Vinnare i tävlingen blev Kjell Wågberg, bosatt i Jokkmokk, för hans upptäckt av en ringand. Medupptäckare var Håkan Örtman då de båda var på väg ut på skådarresa till Varanger med planen att få ihop så många researter som möjligt. Fem minuter efter starten i Jokkmokk stannade de vid Aborrsundet, Kjell spanade ut och där låg en utfärgad hane ringand.
- Det blev en pangstart på resan med Jokkmokks första fynd av ringand, säger Kjell Wågberg. Vi skickade ut på lokallarm och strax blev det drag av lokala skådare och det kom även skådare från Vuollerim direkt.
Fyndet larmades därefter ut på Bird Alarm och senare på dagen upptäcktes ännu en ringand vid Aborrsundet. Vad webbredaktionen erfar - den första gången flera ringänder ses samtidigt på en lokal i Sverige!
Club300 gratulerar Kjell Wågberg till en fin upptäckt och till sin vinst - två övernattningar på den fantastiska raritetsön Svenska Högarna inklusive båttransport."





Kommentarer