Några vakna-upp-på-morgontankar efter besöket i Kiruna den 31 januari 2019.
Varför finns det nästan så gigantiskt stora symboler i stan som kyrkan och nya stadshuset Kristallen? Kiruna har ju färre invånare än en sketen liten förort i Stockholm. Haninge har mer än fyra gånger (!) fler invånare. Kommunledningen där skulle bli avundsgrön om de ser nya stadshuset. Detta stadshus skulle nog funka bra som ett stadshus i en storstad. Det var nästan renons på tjänstemän och besökande i den minst sagt gigantiska entréhallen. Var fanns de? En liten och mindre välkomnande detalj var kaffeautomaten i hallen. En uppklistrad lapp påpekade att en kopp automatkaffe kostar 25 spänn! I lilla däckverkstan i Boden är automatfikat gratis!
Kanske den enklaste förklaringen till storlekarna är att gruvnäringens herrar fanns på plats redan från start och bodde i stan. De hade ju tillgång till skattkistan. Jämför med Jokkmokk som saknar storsymboler men ändå genererar mycket, mycket mer till skattkistan. Alltså elkraften. Dess herrar finns inte i Jokkmokk och har aldrig varit bosatta där.
Såg inga direkt märkbara större symboler för de som slitit nere i gruvmörkret innan maskinernas intåg. De kanske finns?
Och så till andra symboler. Jag tänker på samekulturens. De finns överallt trots att alla vet vilka oförrätter samer utsatts/utsätts för ända in i nutid. Man rider/tjänar på dem. Till och med jättekyrkan är utformad som en kåta. Redan när man tar i dörrhandtaget till nya stadshuset slås man av det är ett samiskt och symboliskt konsthantverk. För att inte tala om Ishotellet där butiken dignar av allt "samiskt".
Usch för mina negativa morgontankar. Men de är vackra, "storlekarna" alltså.
Stadshuset - Dörrhandtaget
Stadshuset - Kaffeautomaten
Kyrkan - Med inspiration från en kåta
Ishotellet i Jukkasjärvi
Kommentarer