Förändring



Olga Sjtjerbakova, Apatity, Ryssland


Foto Simon Eliasson


Lars Gyllenhaal


I NSD skrev Birgitta Östling om utställningen (vernissage 12 januari 2019) på Bodens Konstgille i Boden: 

"Ett projekt om vänorterna Boden och Apatity har resulterat i boken ”Förändring”. Ryska journalister står tillsammans med fotografen och journalisten Simon Eliasson för innehållet.
Simon Eliasson, som är uppvuxen i Boden och numera bor i Luleå, har gjort delen om Boden.
– En poäng med boken är att visa att Ryssland inte är så långt bort som man kanske tror, i själva verket bara en bussresa bort, närmare än Stockholm. Vi vill också visa att vi har ganska lika förutsättningar, två småstäder långt norrut som slåss mot samma problem i mångt och mycket.
De vill även lyfta fram vänortssamarbetet mellan de två städerna, som startade 1992 men som nu legat nere i många år.
– Projektet med sommarbarn som kom till Boden från ryska barnhem över somrarna engagerade många på gräsrotsnivå. Vår familj hade sommarbarn hemma när jag växte upp, jag tror att det var ett viktigt sätt att förankra vänortstanken hos vanliga bodensare." 

Journalisten och tidningsägaren Olga Sjtjerbakova berättade på vernissagen om sina första möten i början av 90-talet med bodensare i Apatity.

Militärhistorikern och författaren Lars Gyllenhaal var också där och berättade några episoder från Bodens ryska vänort Apatity. Han hade bott där i tre år som språklärare i i början av 90-talet. Frågade honom om det är lätt att numera besöka Murmansk och Apatity. Det år krångligt och han rekommenderar att följa med på en arrangerad turistresa. 


Kommentarer