Ingvar Jigrud




Sökandet efter konst från Bodengruppen fortsätter - En fjäderlätt liten olja på pannå målad av Ingvar Jigrud (1918-1994) har vi köpt nu till ett hutlöst lågt pris. Målningen heter Storforsen. 

I Bertil Sundsteds bok Bodenskolan säger Ingvar Jigrud till eleverna vid Sunderby folkhögskolas konstskola: Ska det bli något med måleriet, kan man inte gå och vänta på inspiration, eller att man känner den där obetvingliga lusten att skapa någonting vid staffliet".



Extra spännande är det om första ägaren klistrat dit information på en målnings baksida. Och det hade det gjorts. Målningen var inköpt på en utställning på Sveagalleriet i ABF-huset i Stockholm 1980 till ett pris av ca 10.000 kr i dagens penningvärde.



Självaste Ulf Linde recenserade i DN 1962 Jigruds utställning på galleri Aesthetica i Stockholm. Ulf Linde med en fantastisk karriär från jazzmusiker till konstkritiker i DN, professor vid Kungliga Konsthögskolan, chef för Moderna museet och Thielska galleriet och ledamot av Svenska Akademien (efterträdde Eyvind Johnson). Linde som var en hängiven beundrare av Marcel Duchamp skull säkert ha gillat vår vanvördiga hängning av Storforsen ovanför toaletttolen, Storforsens brus blandat med toalettens d:o 



Både Lisbeth och jag har personliga kopplingar till ABF-huset. Där fanns jazzklubben Gyllene Cirkeln som vi frekventerade ofta. Kanske sågs vi redan då eller dansade med varandra? Där spelades jazz av 60-talets verkliga storheter. Också Jimi Hendix på gitarr och Loffe Carlsson på trummor i bandet Hansson & Carlsson gästspelade. Det var tider det!


Kommentarer

Unknown sa…
Jag vet vart det hänger en Jigrud. En väldigt tidig målning.
Unknown sa…
Är du intresserad av oljemålning av Stig Winnerskog och/eller Rune Wanler.
Troligen verk från 70-talet, som min far Ingvar Jigrud bytte till sig med sina konstnärskollegors.
Har även en tidig (rätt stor ) John Thorgren olja, samt en träskulptur av Hjalmar Rönnbäck.
Mvh
Tommy.Jigrud@telia.com