60+ tecknar METANOIA
60+ gruppen (förstärkt med en 5-åring) samlades onsdagen den 22 mars 2017 i en utställningssal i llänskonsthallen Havremagasinet i Boden. I salen finns den tillfälliga konstutställningen METANOIA med träskulpturer av Yasam Sasmazer. Konstpedagogen Eva-Lena Kurkkio, som leder kreativt skapande hos 60+ grupperna, gav gruppmedlemmarna i uppgift att med grafitstift teckna valfri skulptur.

För att riktigt känna kraften i skulpturerna fick gruppen först ställa sig bredvid kvinnan, som med en kedja håller fast ett stort djur. Djuret symboliserar mörker. Liksom kvinnan fick gruppen knyta händerna mycket hårt.

Havremagasinet METANOIA 11 februari - 23 april 2017
Yaşam Şaşmazer anses av många som en av de mest lovande turkiska konstnärerna i sin generation. Född 1980 i Istanbul där hon studerade konst och skulptur, numera bosatt i Istanbul och Berlin. Hon inledde sin karriär med att skapa uttrycksfulla figurer som liknade barn. Figurer fångade i en rörelse, en gest – känsligt huggna och mejslade ur trä. Redan från början hämtadeYaşam Şaşmazer inspiration i psykologin, något hon fortsatt med i sina figurer som numer liknar vuxna.
Havremagasinet ställer ut hennes Metanoia, som är titeln på Yasam Sasmazers tredje stora projekt.
Yaşam Şaşmazers verk har bland annat visats i Berlin, London, New York, Istanbul och Dubai. Sommaren 2007 medverkade hon i Luleå Art Biennal.


Hennes träskulpturer i skala 1:1 är oerhört realistiska. Några av ansiktsuttrycken kan ses nedan.