Konst i Mariakyrkan


25 december 2017 
Mariakyrkan i Sävast är en liten träkyrka med en fristående klockstapel. Dit är det bara 15 minuters promenad från Lisbeths hus. Kyrkan ligger på Sävastön med en skola och tvåvånings hyreshus i trä som närmsta grannar. Svårt att förklara är den speciella känsla jag får i det vackra, höga och enkla kyrkorummet med träklädda väggar och tak och med det vackra stengolvet. Det tilltalar mig. 

Kyrkan uppfördes 1994 efter ritningar av arkitekt Olle Meethz. Kyrkobyggnaden har en stomme av trä och vilar på en grund av sten. Ytterväggarna är rödmålade. Kyrktaket kröns med ett förgyllt kors. Den fristående klockstapelns form är inspirerad av tidigare klockstapel vid Nederluleå kyrka i Gammelstad. I stapeln hänger två kyrkklockor gjutna av Bergholtz klockgjuteri i Sigtuna.





Den magnifika, färgrika och stora altartavlan är målad av Sävastkonstnären Bertil Linné och den lyfter hela kyrkorummet. Tavlan var hans sista verk. I dess mitt är kyrkan placerad med Luleälven som bakgrund. Under kyrkan är placerad en Norrbottensgård typisk för Sävast. Längst ner pågår laxfiske i Luleälven. Tavlan är fylld med symbolik och man tröttnar aldrig på att studera den och försöka förstå innehållet.


Altarmålningen omges av en hög fönstervägg mot norr. Fönsterglasen är klara och släpper in ljuset i kyrkorummet. Två ikoner flankerar altartavlan längs ner.

Altarbordet är tillverkat helt i trä. Formen påminner om en krubba. På framsidan finns bilder av bröd och fisk, nattvardens kalk och oblat samt en krubba. Altaret pryds av ett enkelt mässingskors samt vaser och ljusstakar, också de i mässing. Predikstolen i trä visar bilden av blånande lappländska fjäll, ringlande älvar och i mitten av bilden ett lamm. Orgeln är byggd av Grönlunds orgelbyggeri i Gammelstad i Luleå och består av 18 stämmor. 



Helt unikt för en kyrka är de snidade träfåglarna högt ovanför orgeln. En fiskgjuse med en fångad gädda sitter bredvid sitt bo med ungar och en bit därifrån flyger ett streck med knipor.


Kommentarer