Med rätt att göra en tavla




NSD 2015-03-14
BODEN
Kreativt skapande med måleri i en atelje i Havremagasinet. Det kan 60-plussarna få tack vare projektet Träffpunkt Boden.
–Vi sökte pengar från Postkodlotteriets kulturfond. Därför kunde vi starta projektet och ta emot flera grupper och jobba här i huset, säger konstpedagogen Eva-Lena Kurkkio.
I dag finns tre 60+grupper som träffats några timmar varsin veckodag och sedan tar även Havremagasinet emot SFI-grupper och en grupp från Prästholmsskolan.
–Intresset inte minst från 60-plussare var så stort så vi startade två grupper till efter jul, säger Kurkkio.
Det är sjätte gången som onsdagsgruppen träffas.
–Vi jobbar med kreativt skapande och gör kopplingar till Bodens historia.
Grupperna tittar även på och jobbar med aktuella utställningar i Havremagasinet.
–Vi gör bildanalyser och kommer tillbaka till bildateljén och jobbar kreativt med utgångspunkt från någon av konstnärerna eller konstverken. Vi kan få inspiration av ett sätt att jobba eller kanske försöker vi återskapa samma stil i olika konstverk, säger konstpedagogen Eva- Lena Kurkkio.
Flytt till Boden
Deltagaren och stockholmaren Kjell Bergqvist flyttade upp till Boden för två år sedan när han träffade sin sambo Lisbeth Wizelius på internet 2006. Båda är intresserade av konst.
–Fast jag tänkte att jag absolut inte ska gå en kurs för jag är inte kreativ. Nu går vi båda här efter att ha blivit uppraggade av konstpedagogen när vi besökte en vernissage, säger Lisbeth Wizelius.
–Havremagasinet är ju Sveriges bästa och vackraste konsthall, säger Kjell.
Han får i en snabbskiss pröva på att måla av sambon som agerar modell för honom och alla andra deltagare.
–Det är inte så lätt och blev inte så bra, säger han.
Gillar blått
Blått dominerar Kjells skiss.
–Alla fick välja varsin färg och jag gillar blått. Vi skulle få plats med kroppen på skissen men det blev mest överdel, säger Kjell Bergqvist.
Fast konstpedagogen vill gärna understryka att projektet är ingen konstskola.
–Det finns inget krav att det som deltagarna målar ska bli bra. Vi jobbar med att det ska kännas lustfullt och roligt när vi prövar på olika tekniker. Vi pratar och tittar på bilder och lär av varandra, säger Eva-Lena Kurkkio.
Britt-Inger Olsson går på kursen för att hon vill återuppta sitt målande.
–Jag har hållit på tidigare och tycker det känns roligt att börja om, säger hon.
En intressant övning blir när deltagarna byter staffli. Det genomförs som en cirkelträning där de fyller i där den andre avslutat med sin krita.
–Svårt. När man gått ett varv ser det ut som om det skulle vara klart, säger Nils Gustavsson.
Men en tavla blir aldrig färdig enligt konstpedagogen som manar på gruppen:
–Det finns alltid möjlighet att förstärka vissa områden. Kanske markera en tyngd på benet eller kanske en skugga under armen, säger Eva-Lena Kurkkio.
Lena Leffler


Fotograf Lena Leffler

Kommentarer