Bodens spelmän

I våras köpte jag en stor och tjock lunta på en Loppis i Boden. Luntan är tryckt 1980 och heter Bodens kommun från forntid till nutid. I den finns ett avsnitt med rubriken "Glimtar om bygdemusik och spelmän i Boden". Där berättas bl a om en spelmansstämma i Boden som arrangerades 1929 och som troligen var den första i Norrbotten. En av organisatörerna var den kände hälsingespelmannen Jon Erik Öst (1885-1968). Stämman lockade över 5000 besökare. I arrangemanget ingick ett "äkta spelmansbröllop", stor bröllopsmiddag i Björknäsparken och en spelmanstävling.

Middagens matsedel: sill, gravad lax, rödbetssallad, köttbullar, kalvsylta, pressylta, kokt oxtunga, oxstek med sås och potatis. Efterrätt: ostkaka med hjortron och vispad grädde. Kaffe med löv (en sorts bulle).

Första pris på stämman gick till Karl Viktor Burman (f. 1872) från Hundsjö. Han anses av många vara den skickligaste låtspelaren som bott och verkat i Boden. Stämmans obestridde gunstling, på fjärde plats, var den då 11-årige Holger Hansson från Lakaträsk. Publiken stampade och skrek, krävde flera extranummer av gossen. Han korades till "Lapp-Nils nr 2" och var så skicklig att Jon Erik Öst tog med honom på turnéer under ett par års tid. Holger Hansson kom att bli en av landets förnämsta konsertviolinister

Nu slumpade det sig så att när Lisbeth och jag var inne i Boden den 29 september 2013 och där i Enter köpegalleria hörde vi spelmansmusik. Det var Bodens spelmän http://www.bodensspelman.se.

Nedan är två oredigerade videoklipp från gallerian filmade med nallen. I det första spelas Fiolen min efter Jon Erik Öst. Stycket komponerade Öst när han var i Bredåker, som ligger ett par mil norr om Boden. I det andra klippet spelas efter ett tag den snabba Tegelbruksteppen efter Arvid ( f. 1890) och Emmy Sandberg från Sävastnäs.


Kommentarer