Ockulta dagbokenI år är "Strindbergsåret 2012" proklamerat då det är 100 år sedan författaren och allkonstnären August Strindberg dog 63 år gammal. I biblioteket i Haninges kulturhus finns en liten utställning om Strindberg. Där i en glasmonter tronar hans Ockulta dagboken, som tyvärr inte kan lånas.

Från Wikipedia:

År 1896 påbörjar Strindberg den så kallade Ockulta dagboken, som han skriver på fram till 1908. I den kan man följa det som kommit att kallas "infernokrisen". Mycket av det som skildras i Ockulta dagboken får en mer litterärt utvecklad gestaltning i de romaner Strindberg författar under perioden, och som alltså kan betraktas som självbiografiska. Mest känd är Inferno, skriven på franska 1897. Den skildrar ur ett subjektivt perspektiv upplevelser av att vara i konflikt med övernaturliga makter. Strindbergs förmåga att fånga upp detaljer får en ny funktion i det att han tolkar enskilda föremål och händelser som tecken, ofta i form av talmagi och liknande mystiska samband. I detta finns en affinitet med symbolismen, som var aktuell i Paris vid denna tid, men dess idéer om korrespondens utgick till viss del från Emanuel Swedenborg, som Strindberg redan var förtrogen med.

Den dagboken är en faksimilkopia av originalet och är utgiven av Gidlunds förlag 1977. Den är mycket stor till formatet.Strindbergs notering på framsidan lockar minst sagt till förbjuden läsning.

Denna Dagbok får aldrig tryckas! Detta är
min sista vilja! som måste uppfyllas!
Den må stannas hos den arfvinge som är värdigast
bevara den! och aldrig utlånas! 
Kanske deponeras i Swedenborgs:a Församlingen (Nya Kyrkan)? 
Den 2o Mars 1908
august Strindberg

Den 29 augusti hade jag stämt träff på kvällen med Lennart J på restaurang Tennstopet i Stockholm, i hörnet av Odengatan och Dalagatan. Kanske dagboken skulle kunna finnas i något antikvariat i närheten? Googlade runt och fann att antikvariatet Alfa, på Olof Palmes gata, har den till försäljning. Det var ett hiskeligt väder med regn och blåst. I stället för att promenera dit när jag anlände med pendeltåget till Centralen tog jag T-banan en station till Hötorget. Därifrån var det en kort promenad. Alfa antikvariat hade Lisbeth W och jag besökt några veckor tidigare för att leta efter barnböcker av Vivi Täckholm. Vi träffade då ägaren som berättade utförligt om antikvariatets tillkomst och lokala flyttar sedan början av 1970-talet. Enligt ägaren är antikvariatet världens största med sina 250 000 titlar på lager! Dagboken fanns där i ett lyxutförande och var troligen aldrig läst. Den hade inte de för mig tilltalande röda pärmarna med Augusts noteringar på. Det blev inget köp. Fortsatte vidare norrut på Drottninggatan och efter ett par hundra meter klev jag in på Centralantikvariatet. De hade boken och det blev ett bra mycket billigare köp än lyxvarianten. Lyckades klämma in den stora tunga boken i teracomsportbagen. Kollade senare hemmavid att den är 25x40 cm stor, 5 cm tjock och väger 4 kilo!


Fortsatte Drottninggatan norrut och passerade Strindbergshuset i hörnan av Tegnergatan. Det hade mörknat betydligt och regnet öste på. Tro det eller ej, men på Drottninggatan i höjd med Spökparken kom August! Jag blev så chockad att innan han spårlöst upplöstes i mörkret inte kom mig för att fråga honom om han skulle hänga med till Tennstopet!


Från Klarakvarteren inflyttade Tennstopet har en härlig atmosfär. Kanongod husmanskost fick vi och den sköljdes ner med bärs och OP.

Om August hade ätit tillsammans med oss hade vi inte kunnat skåla med honom. Den 18 september 1898 skrev han i Ockulta dagboken nämligen:

Lofvar mig i dag aldrig mer smaka Brännvin, Kognak eller Whisky! Må Gud hjelpa mig hålla detta löfte! Inbegriper: Rhom, Arrack, Absinth.


Hemkommen slog jag upp dagboken och hamnade slumpmässigt på sidan 6 augusti 1905.


Överst finns en väderobservation, som kanske kan tänkas hänga ihop med Strindbergs fascination över händelser som tecken och mystiska samband.

... På aftonen drogo kolsvarta moln från vester af mycket lifliga former: björnan, troll, dverger. En figur hade en trekantig hatt (Carl XIV). ...


Längst ner på sidan ett tidningsklipp, en notis om "mannens utdöende". En notis som lika gärna skulle ha kunnat publiceras idag.

Jag lär nog aldrig ha ork till att läsa hela dagboken annat än till att hitta några "godbitar" i den lite då och då. Och så är den förstås en perfekt coffe table bok.

Kommentarer

Curt Hult sa…
Synd att du inte fick med dig August till Stopet. Han är och har alltid varit min enda idol så ett möte hade varit en fantastiskt upplevelse. Jag ser honom också då och då på stan men precis när jag skall ta kontakt så är han försvunnen. Märkligt! Det där att han lovade att aldrig dricka rusdrycker skall du ta med lite salt. Han gör ofta utfästelser som utan en tvekan bryts dagen därpå.

Lennart J
Ja, då är vi åtminstone två som träffar på August ibland. Kanske finns det ett samband med spökerierna i Augusts närbelägna Spökslottet på Drottninggatan?
Tomas sa…
Hej, ja han är jättecool. Visste inte att Du var en sån fan. Jag rekommenderar "en djefla utställning" på Liljevalchs, som pågår till 6 januari.