Konstrunda - Konstakademien i Stockholm 23 september 2012


Mellan den 29 augusti och 27 september 2012 var Lisbeth och jag på en geografiskt lång konstrunda i Boden, Umeå och Stockholm. Efter att ha besökt utställningar i Boden och Umeå blev så dags att besöka Stockholm. Där blev första utställningsbesöket hos Konstakademien, Kungliga akademien för de fria konsterna. Galleristen och konstsamlaren William Aronowitsch har haft gallerier på Östermalm i Stockholm i 45 år. Hans sista stängdes förra året.

Och nu hade det anordnats en utställning med titeln "En subjektiv historia 1966-2011", ett Aronowitsch galleri med många verk från 1900-talet och framåt. Något av det vi fastnade för kan ses nedan.


Andy Warhol


Ebba MatzMan Rays beskrivning över en böjbar spegel där man kan se sig själv förändras genom att trycka på spegeln tycker jag är en häftig självporträttsgrej.

En annan häftig grej var Christian Partos enormt stora vägghängda mekaniska digitalur. En sann ingenjörskonst är det att ha konstruerat och tillverkat den. Se videoklippet nedan.Inget av 1960- och 70-talets politiska konst fanns där. Inte så konstigt då sådana verk nog inte var speciellt säljbara till en östermalmspublik. Nu en månad senare var vi och tittade på Bukowskis stora auktionsvisning Moderna. Inte heller där syntes något spår av den politiska konsten från den tiden. Kanske inte så konstigt det heller. Vill man se något samlat så är det nog bara att bege sig till Gällivare museum.

Kommentarer