Vy över Umeälven inifrån Bildmuseet
Mellan den 29 augusti och 27 september 2012 var Lisbeth och jag på en geografiskt lång konstrunda i Boden, Umeå och Stockholm. Efter att ha besökt utställningar i Boden blev det nu ett besök i Bildmuseet i Umeå. Museet huserar sedan i våras i en ny mäktig träfasadklädd hög byggnad i centrala Umeå. Vi tittade in där på två utställningar:
Mario Merz - What is to be done?
20 juni - 30 september
En stor retrospektiv utställning om Mario Merz (1925-2003), den första presentationen i Sverige av den italienske konstnären sedan Moderna Museet 1983. Mario Merz var en av nyckelpersonerna inom Arte Povera-rörelsen och en förnyare av skulpturen. Utställningen visar bland annat skulptur- och installationsverk av vax, glas, metallrör, vide, trä, fotografi och neon.
Där var det strängt foto- och beröringsförbud. Vi fick en givande genomgång av Mario Merz (1925-2003) utställda installationer och verk av "vakthavande befäl". Jag blev inte så fascinerad av hans verk. Mer intressant är hans fascination och användande av Leonardi Fibonaccis (ca 1170-1250) talserie i verken. Varje tal i serien är summan av de två föregående talen. Merz är inte ensam om att fascineras av att använda talserien. Se videon nedan.
Kirunatopia - I skuggan av framtiden
20 juni - 28 oktober
Tolv internationella och svenska konstnärers verk om en stad i förändring. Staden Kiruna ligger ovanpå en av världens största järnmalmfyndigheter. Den grundades som ett modernt projekt vid en tid då Norrland kallades "Framtidslandet". Idag har gruvdriften orsakat sprickbildningar i marken som gör att staden står inför en historisk omvandling – stadskärnan måste flyttas.
I denna stora utställning på två våningsplan fastnade vi för Ingela Johanssons delinstallation av gruvarbetarnas strejkkonstsamling från 1969 och telegram till stöd för den stora gruvstrejken i Svappavaara, Malmberget och Kiruna 1969-1970. Det är en mäktig samling politisk svensk konst från den tiden som visas. Verk som hade skänkts av konstnärerna som ekonomiskt stöd till strejken. De var tydligen inte säljbara (i alla fall inte där) eftersom de numera normalt härbärgeras i Gällivare museum.
Många foton med undertexter av ett urval av den politiska konsten kan ses i mitt Picasa webbalbum.
Kommentarer